The challenge presented to Cambridge-based studio Melbourne Architecture was to upgrade the lack of an existing bedroom into a design exhibition space. One of the obvious ways in which the architecture firm can meet this challenge is by updating the circular floor plan of the existing 12×120 foot home.

Initially, the challenge was to insert a new bedroom (on the North side), and the solution was quite constrained by precedent. We and our clients agreed that the best approach would be to refurbish the existing bedroom, rather than the annexe. Perhaps this way would result in a unique experience, a remodeling of an existing building.

There were lots of restrictions to consider but one of them was the structural integrity of the circular floor plan. It was determined that this change would be unlikely to affect the structural strength or the floor plan of the existing building. Another concern was the increase in the space temperature of the renovated bathroom. For this we decided to consider the use of Low E glass (Low E is a term to describe a clear textured glass, harder than regular clear glass used in commercial buildings). The decision made was therefore to remove the glass and treat the circular floor plan as a cultural appropriation of an era long ago gone.

Round Room Refurbishment In Yallingup, Australia Photo 3

From a conceptual point of view, the design integrates well with the historical buildings of the area. However from the preliminarily area we refer to the historical buildings of the early century. In contrast, the design is contemporary. The glass panels used are reflective, with a purpose, creating a three dimensional impression, and giving a new look to the entire space.

The couple’s interest in a quirk Melbourne has to do with the restoration of Victorian architecture, and the creation of a reading cafe, which is located in the rear of the ground floor, which originally opened due to get air, and wind direction.”

Photos by: Peter Bennetts