There is no denying that the old grain silo has been used for literally a century or two. It has been transformed into suburban homes, fr buildings owned by the likes of David Coleman to function as an office space, factory space and even its own medallion building. One such building is the Mill Valley Colling & Mills Residence in Mill Valley, IL.

The home was designed by Alexander Gorlin Architects who saw in it the importance of introducing contemporary amenities to a region where nature and species richness was so important for the home owner. The need for an extended home for the home owner and his family along with the idea of a growing family led to the concept of “served” and “service” zones as the organizational tool for the home. Mark Juretzinger therefore conceived the home as a structure composed of three distinct areas, the service wing, the garage unit and the guest wing. Zoning of zones also considered the security and management of property.

Minimalist Living Examples From The Likes Of Hill-Tribune Building Photo 3

The home was given its first location in the backyard of a 1960s split-level atrium in Chicago. Since then, it has encompassed 2.2 acres and has become a national landmark. The majority of the home’s façade is faced in glass, with only a strip of wood infill building and a modest scale blueshift door that is made of wood planks. Inside, both the public and private areas are organized around the central entryway hall with a water feature at the entrance.

Minimalist Living Examples From The Likes Of Hill-Tribune Building Photo 5

Common throughout the home’s entryway are the garage doors, the entryway hallway (which is actually three courtyards; one thrown in the middle), the entryway bedroom door, and the entryway hallway. Because of the way the façade and door are set back from the street, the landscaping required for this project has been simplified and scaled up.

While the exterior of the home features clean lines and angles, the interior brings forth rich textures and natural colors. Most of the palette is presented in wood, with white and brown being the predominant tones. In the dining room, a modern central island table includes a sharp, white piece made of iron. Next to it, a traditional wing-back Gold-leaf table is paired with natural-toned, but patterned, leather upholstery.

A glass wall leads from the dining room to an exploratory glass study, flooded with natural light by a large skylight. To the left of this study and the entryway door are two sliver-sided shelves sporting a selection of piramonds.

To the right of the glass, a small desk overlooks a hallway which leads to the private areas of the home, including the master suite, three additional bedrooms, and a home office with a view of the water. Since the master suite is not visible from the hallway, the designer chose to divide it into two spaces: one for sleeping and another for working or studying.

)