The Oceanside House in Phuket, Thailand was designed by Christopher Polly Architect.

Completed in 2012, this contemporary vacation home is located in a natural environment, an oasis devoid of activity and noise.

The Oceanside House by Christopher Polly Architect:

Ocean Houses By Christopher Polly Architect Photo 3

“Our clients are early family members and friends and occasional guests. The house sets up a nest among the coconut groves and meets them head on to enjoy the beach and bay. Every view plays a significant role in our design and architecture of this coastal holiday home.

Sleep under a sloped roof, and know the sea at a half mile south of the Phuket town of Plaing. Once outside, walk among mature coconut trees and view forward to the Oceanside.

The house screens the interior from the outside, enhancing its beauty from the interior. The scale of the house is 15 metre width by five metre long from the front to the back. Maximum spaciousness may be achieved by making extensive use of floor to ceiling windows. Sliding screens allow the home to be completely closed up when required. When daylight is absent, the sliding screens can be fully opened and enabled the home to become a verandah or tent, more or less.

Our client hired us to design a holiday home that was totally exposed on all sides, with no privacy. The house is designed to be completely closed on the front sea side and completely open at the back. In order to protect the house from strong tropical sunlight and heat, all the windows are fitted with double skin big glass panels.

The front section of the house is highly insulated with one metre of heat capacity from the inside. The roof is designed with steep roofs of heating and ventilation, with water tanks that allow rain water to be directed away by a collection on the first floor.

With all the doors of the house removed, the connection to the outdoors becomes complete. The front yard is subdivided by the floor which is dug in the ground. On the top floor is a room for the swimming pool and the living room.

The swimming pool frames the house on both sides due to its infinite edge. The pool area is separated from the house by a wide sliding door that could be entirely opened. It allows sunlight in and out at the same time, regulating the ventilation.”

Photos by: Mario Wibowo

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.