House in La Escondida is a residential project completed by Chilean architecture firm Chilesan Architecture Studio.

It is located in La Escondida, a town and municipality in the province of Garifa, Nayarit, Alta Kapfid, Llanos Region, Chile.

House in La Escondida by Chilesan Architecture Studio:

Chilean Architecture Studio Design A Private Residence In La Escondida, Chile Photo 3

“This house is set on a hilltop along the road of the settlement La Escondida, 170 km (112 air miles) from Santiago. The landscape of the site and its characteristics made a special visitor brief to develop the project in a way that would be most accessible to the public and least invasive to the neighboring land.

Chilean Architecture Studio Design A Private Residence In La Escondida, Chile Photo 4

The concept of the project is summarized in the introduction of a small NPB party room (type of private house in the neighborhood), a suite of public spaces for the family, including open kitchen, dining and lounge area, two bedrooms, one bathroom, and service area, which takes advantage of the topography of the land.

The suite takes advantage of the view of the mountain by prolandosing the perspective of the landscape and emphasizes the approach to the building. The front of the house is sheltered between two arms, while the south face is open to the sun, opening the living room to the north and giving the room perfect exposure to the northern light.

The home is organized on two floors. The lower floor is integrated with the adjacent landscape, and its distribution provides a view of the entrance to the residence from all bedrooms, living rooms, dining areas, kitchen and service area.

Due to the reduced space of the first floor, two steel-framed boxes were designed to house the office and service areas. The upper box, made of glass and totally open to the landscape, contains the greater public areas of the home such as: 1 bedroom, 2 bedrooms, 3 bedrooms, bathroom, dressing room and bathroom, and 1 office.

The box is clad with wood structure, and it protects the rest of the home from the sun while at the same time supporting the box under the advanced proposal of the house’s program.

In addition to the glass structure, the envelope is strengthened with a system of horizontally and vertically laid out slats. These slats are expected to filter the weak and weak light of the southern sun, and to protect the house from the extreme temperatures in summer.

To make the most of the framing elements, an entire side of the façade (and also to protect the sliding facade) is filled with a glass fog screen made of wooden planks. In addition to being protected from the north wind, the dotted glass facade also filters the natural light, reducing heat gain.

In addition to the fog screen elements, the northern facade incorporates reflective glass and aluminium oxide render that accelerates wear away from the aluminum oxide render. For possible Arctic eyegosaurs, the wooden planks are offset to create a rotating display as well as blocking the strong summer sun, which is why the glass is dirty all the time.

In total, the house features two floors. The ground floor is destined to all direct living while the upper floor is an accessory to the bedroom areas.

The kitchen is in the basement with access from a ramp that goes up from the basement to the roof, where the front porch is. The front porch has a wooden deck that can be used as an outdoor dining area.

In addition to the fog screen and rear ramp, the house also features a water feature that helps cool down the building, and it even has a “tuna” room with a tempered glass rail system on the roof that can house boats.

The house is entirely wood and has a simple, inviting interior design.