The H House is a modern landscape design, by DVA Arhitekta.

It is located in Bruges, Belgium.

The H House by DVA Arhitekta:

Modern Landscape Design, The H House By DVA Arhitekta Photo 3

“The house is designed around a long existing projecting rock wall. The house plot is located on the slope (30 m [105 ft]), with a view to the west for the main rooms (linking the house to the quarry next to the ravine). The house has two levels (ground floor and 1st floor).

The openings in the rock wall were designed with optimized views and long perforations for cross ventilation. These perforations are repeated on the partially covered upper floor, excusing the terrace (inner patio).

The facade is made of wood-coloured vertical siding (shown in the upper picture) with a solid wood base. The combination of the charcoal-coloured horizontal siding and the dark wood base create a graphic display of solid and void.

The hipped roof is covered with flax insulation, a design choice that reduces vibration and heat transfer. The exterior is naturally ventilated.

On the south side, the facade is much more open, with full-height windows on the top floor, and partially transparent frames on the south side to reduce the impact of the glare.

On the site, the environmental impact was significant for two reasons. Firstly, the large area of the lot did not allow a full layout of open and semi-open ground, therefore the house layout was limited to one three-storey room on the main façade. Secondly, because of the relatively steep slope, only one interior wall was build, therefore one exterior wall could be built.

Therefore, the objective of the design was to maintain the scale of the traditional Belgian farmhouse (also called “romantic” or “gentleman” in local right), which usually opens at the back of the house, but not on the ground level, which was unacceptable in the rest of the house. Renouncing on the “good old” style of the farmhouse, all the spaces on the ground floor are directly linked to the garden, but double height space, between the two floors, is completely free. In this way, the floor plan of the whole house flows naturally, day and night, as the very visible house entrance shines in the back of the garden.

Just like the barn, the structural steel of the hangar space is visible both from inside and outside of the house, and thus serves as the element of vulnerability for the members of the family. Because of this, sooner or later, the family would lose their balcony, so the space is “cut-in” by the steel shoulder that protects the balcony.

Upon entry, you can see the unfinished metal work that makes up the hangar. The others that work in the garage, garage gate and the Rd and demissionary space that back indoors. The remaining space is under the roof. The wall that is still part of the ground, and forms the balustrade is covered in black polyurethane. The cover is broken by yellow ribbon made up of ­?solid rods. Thus, the house looks like a small pond or a nesting tray.

The blue Marble house has its origins in Bucharest, as “Hail”. The name of the house is symbol of the passage of time. The name is also found in the dictionary Algarve, where “Hail” means a road, but it can also be substituted with “kilim” or “villan” in other languages, symbolizing the people’s migration.

The Flying Taxi Shelter was designed as a space for two families, created and furnished in Brasil. It is a shelter up to 84 meters (291 feet) above the remote forest, offering them the freedom of being close to each other and with second family somewhere along. The concept behind this space is the organic connectivity that gives the feeling of a flying thing suspended between earth and sky.