When you really start to explore nature and all its secrets you start to find all sorts of unique and interesting ways of taking advantage of the things around you. For example, taking advantage of the characteristics of all species it’s impossible to say which one is superior. At least not if you have a plan. As strange as it may seem, there are certain ways in which a shell can be exploited and used to create a unique and eye-catching design.

One of the shells created in collaboration with Jackson Clements Burrows Architects was put in use on a 5,350 square foot site from Victoria, Australia. It’s an interesting project that consists of a residence and a studio attached to a 2,000 square foot garage, both parts of which were redesigned and renovated in 2009. The project was named The Scullery and the focus of the modifications and extensions was to make the most out of the site and to create a series of spaces that offer the inhabitants a more enjoyable and comfortable living environment.

The site has a slope and that dictated the positioning of some of the spaces. At the ground level and as you reach the entrance, you reach a multi-volume house, a glass-container building placed at a slight angle and with glazed walls that bring natural light inside. From there you continue into a pleasant walkway with magnificent views of the surroundings. Then, as you reach the top floor, you reach a double-volume glass-container area with timber floor panels. It resembles a cabin but it’s also an extension of the main house.

Wall Garden – An Unusual House Design Photo 3

In total, the site has four bedrooms, three bathrooms, a laundry room, a study, a garage and a lounge area. The residence was built using chevron corrugated weathered Corten steel and it was completed in 2009. It has a simple and modern design and it’s been built using materials such as steel, glass and wood which have been treated differently and resulting in different textures.{found on archdaily and pics by Peter Bennetts}