Basement pub is a project located in Paris, France.

It was completed by h2o architectes in 2014.

Basement Pub By H2o Architectes Photo 2

Basement pub by h2o architectes:

“The nature of the work has been directly related to the client’s comfort and well as his lifestyle. For h2o architectes, the basement is an area for which comfort is the main aspect and the result naturally arises from the combination of both the dimensions and the actual arrangement of the space.

Basement Pub By H2o Architectes Photo 4

The hotel basement is experienced as an open space or basement; it contains common services, bars, restaurants and spectator seats. In general, the basement is an area that responds to the functionality requirements, in contact with the surrounding space for the enjoyment of the laid-back lifestyle. Because it is experienced as an open space, it has a pure and minimalist geometry: a space designed as a cube (containing the reception, the restrooms, the storage areas and the guest rooms), but it also has a functional ceiling, white iron bars that separate it temporally from the surrounding space.

A continuity is created between the exterior and interior design, in the way that the same material is used for both the roof, ground floor and the staircase. Though the hotel basement is completely open, visually connected the upper floor through an open space glass double height.

Relationship of the hotel to the context

Special consideration was given to the relation of the building to the context.

Because the original distribution had the rooms next to each other, entering the building from the kitchen could mean entering a closed space with low ceilings. In order to create a contrast and a connection with the rest of the dwelling, the original distribution had kitchen on the ground floor and the living on the first floor.

On the ground floor, a storage area was created, and through some administrative trickery the rooms were able to be fitted with a mezzanine level. This allowed to obtain an mezzanine floor above the kitchen that could be the perfect place for the director of staff to work.

Since the building was already a rectangle, the initial distribution had the bedroom/lounge upstairs, the living on the first floor and the mezzanine on the ground floor.

To make the connections and the dramatic change to the upper floor, the corridors were made to partially open themselves. In the rooms without walls, the interior design was completely rethought. (the toilets, kitchen and corridors still remain separate.) This process was made to avoid a heavy presence, create new vistas and calm the nerves.

Since the building was already a rectangle, the interior architectural language changed. The previously narrow and long stairs were demolished and replaced with two new wide stairs, which not only doubled the space but also offered a new and different spatial experience.

Due to the new vertical vistas on the back side of the plot, the original rooftop terraces were extended and an outdoor courtyard placed in the new part of the plot. This results in two different yet clearly defined courtyards, one on each floor, that allow a greater continuity between the interior and exterior spaces.

While the new staircase connects the two upper floors, it is also located exactly under the courtyard that was created by the old stairs. This new staircase is placed in the background so as to avoid linking the old and the new floors. It is a lead from the lower to the new, and therefore it influences not only the new staircase, but also the entire atmosphere of the building.

A visual from the interior flows freely through the staircase and describes the entire atmosphere of the house in relation to the new staircase. The kitchen was also designed with this idea in mind. It is fully open to the new kitchen, but the main character of the interior is the main open space that connects everything and serves as the starting point of the composition.

Composing the new staircase was a decision to emphasise the importance of the relationship between both levels and to create a large terrace. The garage is integrated in the new part of the plot and is a semi-covered space, protected from the sun and the views of the surroundings by a sloped roof that filters the light.”

Photos by: Diego Medina