The White reclaimed wood stables were designed by Kent Unterknecht for Kent Unterknecht in 2009.

The project consists of an independent pod covering 22 feet of the ground, and is intended to be a vacation home.

The pods are embedded with a combination of bamboo and steel, with windows and doors in blown aluminized metal.

White Reclaimed Wood Stables Interior Design Photo 3

The White reclaimed wood stables by Kent Unterknecht:

White Reclaimed Wood Stables Interior Design Photo 4

“The design for this independent holiday home has been driven by a simple analysis of the site and immediate surroundings. The design is driven by the strength of the local vernacular context and the energy cost of building.

The site is located on a ridge along the ridges of the Appalachian Mountains, near the confinee belt along the western edge of the Medicine Creek. The scope of the work included studying the neighboring houses and eyeing the mountains beyond, the geothermal energy, solar hot water, all of which are critical to our climate and our overall health, but more fundamentally, we need to listen to the Earth’s changing geomology constantly, in order to develop our architecture in this century.

In this case, we have studied the northern views that have typically been the leading view, the view of the mountains and the growth of the vegetation, such as the growing head of mint grass in the meadow just on the site, the life-affirming experience of being in the pines and the skyline of San Juan Island itself, the relationship between the steep slope of the site and the sight of the harbor, such as the Tuscan style Temple Mount, the modern barns and restaurants, the liveliness of the urban explorers, and the sights of the sky as it changes throughout the day.

The house has been designed from the inside out, maximizing the flow of energy, sight, and sounds, with an interior waterfront spread across all this space that flows from the backyard to the pool area, with the dining room and living areas all on one side, with the kitchen and more private areas sorted out, separated, and/or slowed down accordingly.

We have proposed a very simple home, without overtaxing the site, with an increased orientation to the surrounding forest. This has been highly successful in melting away the night time (spring in the case of the living areas, sunset in the master bedroom) and thechy merges of the interior and exterior. We have also given the preference to have living spaces in the south facing space, in which the sun is actually used during the day, and den areas over the pool and garage.

The overall effect of the overall design, common at home and neighbor, is one of unmitigate spaciousness. We did not have the need for a heavy decoration or grand focal points in the homestoire, the dining room thus set the tone for the rest of the house.

The surrounding forest / view and the surrounding vistas, were important elements our design aimed for. These were discussed in detail during the design process, clearly showing the importance of the surrounding landscape.

We wanted the home to be as small as possible and yet have as much impact on the surroundings as possible. The design thus becomes very important and unusual.”

Photos by: Nicolas Dabappe